Reizen Muylaert

Droomreizen op maat

Dagtrips het Pajottenland en de Zennevallei

Dagtrips naar het Pajottenland en de Zennevallei is een ideale uitstap voor jong en oud. Je kan de streek verkennen met een huifkar. Ofwel kan je er een wijnhuis bezoeken. Maar je kan er ook de Geuzestreek verkennen. Kortom, er valt heel wat te beleven.

Het Pajottenland is een streek, gelegen ten westen van Brussel. Het landschap is er een beetje heuvelachtig, want het Brabants plateau is er doorsneden met talrijke beken, zoals de Pede, de Zuunbeek en de Mark.
Deze streek is zeer geschikt voor landbouw omdat er hier zo’n vruchtbare leemgrond is. Ook nu nog is het Pajottenland grotendeels een lappendeken van akkers, velden en weiden, vaak omheind door rijen populieren of knotwilgen.

De vruchtbaarheid van het Pajottenland

De vruchtbaarheid van het land weerspiegelt zich in de talrijke vierkantshoeven. Andere getuigen van het agrarisch verleden zijn de watermolens, die vooral in de Markvallei bewaard bleven.
Aan de schilderachtige kerkjes en mooie herenwoonsten ontbreekt het evenmin in het Pajottenland. Het pronkstuk van de streek is het kasteel van Gaasbeek, gelegen in een park van 40 ha. Maar ook het kasteelpark Groenenberg, in de onmiddellijke omgeving, het Colomakasteel te Sint-Pieters-Leeuw met zijn unieke rozentuin en de abdij van Affligem zijn het bezoeken waard.
Bovendien is het Pajottenland ook de streek van lambiek, geuze en kriek, bieren van spontane gisting en typisch Brabants. Tijdens jouw uitstap in het Pajottenland mag je zeker niet vergeten een streekbier te proeven.

Dagtrips Pajottenland en Zennevallei voorstel 1: Leven als God in ‘t Pajottenland (dagprogramma)

9.30 uur
Allereerst is er een aankomst in het ontmoetingscentrum “De Cam” te Gooik. Hier krijg je een kopje koffie en maak je kennis met de gids.

10.30 uur
Daarna volgt een ontdekkingstocht met een wandeling door een ongeschonden stukje groen, rijk aan geschiedenis en legenden. Bij de terugkeer breng je een bezoek aan de stekerij en proef je van geuze, kriek en frambozenbier. Deze is ontstaan door spontane gisting en daarom enig in de wereld.

12.30 uur
Middagmaal (streekspecialiteit).

14.30 uur
Daarna volgt een huifkartocht door het rurale Pajottenland.

16.30 uur
Ten slotte brengen we een bezoek aan het Volksinstrumentenmuseum De Cam. Doedelzak, hommel, draailier? Je noemt het maar. Jouw gids weet er alles van en speelt graag een afscheidsdeuntje voor jou.


Dagtrip voorstel 2: Lekkerbekken in Noord-Pajottenland (dagprogramma)

9.30 uur
Eerst komen we aan in het ontmoetingscentrum “De Cam” te Gooik. Je krijgt een kopje koffie en maakt kennis met de gids. Er is een mogelijkheid tot een begeleid bezoek aan het Volksinstrumentenmuseum (verzameling van Herman Dewit van ‘t Kliekske) en aan de bierstekerij.

10.15 uur
Daarna volgt een rondrit met bezoek aan provinciale proeftuin voor klein fruit te Roosdaal/Pamel. Hier krijg je een gespecialiseerde uitleg over het kweken van klein fruit, specialiteit aardbeien. Bovendien hoort bij de rondleiding een degustatie.

12.30 uur
Middagmaal.

14.30 uur
Daarna volgt een bezoek aan twee van volgende bezienswaardigheden:

Wijnkelder Blijenberg

Deze Pajottenlandse wijn is een lichte wijn met aangename afdronk van veredelde wijndruiven. De wijn is geoogst op de zuidelijke hellingen van het Pajottenland. Ook hier is er een rondleiding met degustatie.

De Kesterheide te Gooik

Tijdens een wandeling leidt de gids jou langs onder andere de witte bol van SATCOM-satellietcommunicatie van het Belgisch leger (bezoek onder voorbehoud), het geodetisch punt, de ijzeren man, het park Pervivo, het Vanreepinghens heuisen, enz.

Wijnhuis Vossen (wijnen en likeuren) te Lennik

Wijnhuis dateren uit de 19de eeuw en specialist in fruitjenever. Ook hier heb je een rondleiding en degustatie.

17.30 uur
Ten slotte is er een degustatie van lambiek, geuze of kriek.

Bezoeken ter aanvulling of ter vervanging van een vast punt in het programma:

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Deze gotische kerk bezit een bijzonder rijk interieur, waarvan het pronkstuk een 16de-eeuws altaarretabel is.

De kerk van Strijtem

Dit kerkje heeft een bijzonder interieur. In 1898 liet pastoor Cuylits op een eenvoudige en soms amusante wijze de geboden van de Kerk uitbeelden in muurtekeningen en glasramen. Een ontroerend voorbeeld van volkse godsdienstleer uit het einde van de 19de eeuw.

De hoeve Bree-Eik te Lennik

Eén van de grootste vierkantshoeven van het Pajottenland (hoeve en manege)

Geraardsbergen

Allereerst brengen we een bezoek aan de muur van Geraardsbergen. Daarna volgt de kapel van den Oudenberg. Ten slotte bezoeken we een klompenfabriek te Grimminge en/of de Helix (natuur- en milieueducatief centrum, dat onder meer de selectie en de verdeling van bosboomsoorten als opdracht heeft)

Edingen

We bezoeken het huis Jonathas (wandtapijtenmuseum), het park en/of het museum van de familie Arenberg.


Dagtrips Pajottenland en Zennevallei voorstel 3: Lekkerbekken in Zuid-Pajottenland (dagprogramma)

9u.30
Allereerst komen we aan in hoeve Ter Rijst te Pepingen. Deze mooie vierkantshoeve ligt in het kasteelpark Ter Rijst, een Engels landschapspark.
Je krijgt er een kopje koffie en maakt kennis met de gids.

10u.30
Daarna volgt een rondrit met bezoek aan de museumhoeve van Mark met een rijke verzameling oude landbouwwerktuigen, militaria, keukengerei, enz.

Of

Breng je liever een bezoek aan de brouwerij van Silly? Dat kan ook. De brouwerij is gesticht in 1850 en vandaag door de vijfde opeenvolgende generatie uitgebaat. Daarna volgt er een rondleiding met degustatie.

12u.30
Middagmaal

14u.30
Na het middagmaal brengen we een bezoek aan een geïntegreerd fruitteeltbedrijf te Bever. Hier verwerken ze appelen en peren op ambachtelijke wijze tot fruitsap of appelaperitief. Ook hier volgt een rondleiding met degustatie.

16u.
Daarna brengen we een bezoek aan een kaashoeve te Bever (Beste Belgisch landbouwbedrijf 1999). Hier verwerkt men melk tot lekkere kazen (met algen, brandnetel, Provencaalse kruiden, enz.). Ook hier is een rondleiding met degustatie.

18u.
Ten slotte wordt als afsluiter aan elke bezoeker een kopje koffie met mattentaart aangeboden.

Bezoeken ter aanvulling of ter vervanging van een vast punt in het programma: 

  • Bezoek aan een ambachtelijk chocoladebedrijfje te Bever
  • Bezoek aan het Museum van het Brabants Trekpaard te Vollezele
  • Geraardsbergen: bezoek aan de muur van Geraardsbergen, de kapel van den Oudenberg, een klompenfabriek te Grimminge en/of de Helix (natuur-en milieueducatief centrum, dat o.m. de selectie en de veredeling van bosboomsoorten als opdracht heeft)
  • Edingen: bezoek aan het huis Jonathas (wandtapijtenmuseum), het park en/of het museum van de Familie Arenberg.

Dagtrip voorstel 4: De Geuzestreek (dagprogramma)

9.30u
Allereerst is er het onthaal met koffie (koffiekoek op aanvraag).
Er volgt ook een kennismaking met de gids.

10.30u
Daarna brengen we een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek
De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw. De gebouwen werden echter opeenvolgende keren aangepast. Een laatste maal gebeurde dat in de 19de eeuw volgens de toen geldende romantische opvattingen. Het is ingericht als museum en bezit het bovendien een rijke verzameling kunstwerken, waaronder meubelen, aardewerk, e-mailwerk, beeldhouwwerk uit hout, ivoor en albast, zilver, schilderijen, Brusselse en Doornikse wandtapijten, enz.

13u
Middagmaal

14.30u
Daarna volgt er een rondrit langs de Pedevallei. Hierbij brengen we een bezoek aan de Pedemolen. Deze watermolen, reeds vermeld in 1392, was ooit één van de vijf banmolens in het land van Gaasbeek (mits toeslag).
Daarna rijd je langs de spectaculaire 16 bruggen naar Sint-Anna-Pede met het Bruegelkerkje, waar Pieter Bruegel de Parabel van de blinden schilderde.

15.30u
Hierna volgt er een korte wandeling en een bezoek aan de dorpskern van Dilbeek: het kasteel de Viron, thans gemeentehuis, het park met zijn vijvers, de Alenatoren en de gotische Sint-Ambrosiuskerk.

16.30u
Daarna volgt er een bezoek aan een lambiekbrouwerij. Ook hier is er een rondleiding met degustatie van de streekbieren kriek en geuze.

18u
Ten slotte beëindigen we de dagtrip.

Andere keuzemogelijkheid in de namiddag: zie kortere bezoeken.


Dagtrips Pajottenland en de Zennevallei voorstel 5: Het land van Gaasbeek (dagprogramma)

9.30u
Eerst is er een onthaal met koffie (koffiekoek op aanvraag). Er volgt ook een kennismaking met de gids.

10.15u
Eerst brengen we een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek.
De oorsprong van dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw. De gebouwen werden echter opeenvolgende keren aangepast. Een laatste maal gebeurde dat in de 19de eeuw volgens de toen geldende romantische opvattingen. Het is ingericht als museum en bezit een rijke verzameling kunstwerken, waaronder meubelen, aardewerk, emailwerk, beeldhouwwerk uit hout, ivoor en albast, zilver, schilderijen, Brusselse en Doornikse wandtapijten, enz.

12.30u
Middagmaal.

14.30u
Bezoek aan twee van volgende bezienswaardigheden:

  • Rondrit door het Pajottenland met bezoek aan de Sint-Martinuskerk te Strijtem met haar bijzondere muurtekeningen en glasramen of aan de kerk van O.-L.-V.-Lombeek met haar prachtig 16de-eeuws retabel.
  • Bezoek aan wijnkelder Blijenberg. Deze Pajottenlandse wijn is een lichte wijn met aangename afdronk van veredelde wijndruiven. Deze wijn is bovendien geoogst op de zuidelijke hellingen van het Pajottenland (mits toeslag).
  • Plan je liever een bezoek aan de Provinciale Proeftuinen van Roosdaal/Pamel. Hier krijg je een gespecialiseerde uitleg over het kweken van klein fruit, specialiteit aardbeien. (mits toeslag)
  • Je kan ook de museumtuin te Gaasbeek bezoeken. In de museumtuin vind je Europa’s grootste collectie leifruitvormen en een historische verzameling groenten, bloemen en kruiden.
  • Breng je liever een bezoek aan een ambachtelijke lambiekbrouwerij? Dan volgt dat met degustatie van een streekbier.

Dagtrip voorstel 6: Affligem, voortuin van het Pajottenland (dagprogramma)

9.30u
Eerst is er een onthaal met koffie (koffiekoek op aanvraag)

10u
Allereerst brengen we een bezoek aan de Sint-Pieter- en Paulusabdij in Affligem.

De rondleiding begint aan het voorplein met gebouwen in verschillende bouwstijlen of in het laatbarokke Bisschoppenhuis uit 1720. Binnen worden de vertrekken bezocht van verschillende architecten. Nadien bezoek je de kerk met het O.-L.-Vrouwbeeld van Affligem.

In de tuin bezoek je de Benedictuspoort, de kerkruïnes, de kruidentuin, het Religieus Centrum, het jeugdheem Sint-Benedictus en het klein archeologisch museum.

Je krijgt eveneens uitleg over de geschiedenis van het Affligems abdijbier. Aansluitend kan je in het Cultureel Centrum Abdij proeven van het Affligembier met Affligemkaas (degustatie: €2,50 p.p.). Er is ook mogelijkheid tot aankoop van abdijproducten.

12.30u
Middagmaal

14.30u
Je hebt een keuzemogelijkheid van programmapunten uit volgen aanbod:

Bezoek aan de pittoreske dorpskern van Essene met aansluitend een geleid bezoek aan de beeldentuin van de Montil (duur: 1.30 uur).
De prachtige beeldentuin van de Montil bevat een verzameling actuele beeldhouwwerken, samengesteld door Jan De Bolle, eigenaar van de Montil.
Je kan er expressief beeldhouwwerk bekijken van onder andere Georges Grard, Roel D’Haese. De beeldentuin werd in 2000 door Jan Hoet in aanwezigheid van de toenmalige Cultuurminister officieel geopend.

En/of

Bezoek aan The Whisky House (duur: 1.30u).
Als resultaat van jarenlang reizen door Schotland presenteren vader en zoon De Bolle van 114 whisky-distillerijen meer dan 600 varianten in hun Whisky house. Ze danken hun succes ook aan de toenemende interesse voor whisky in de keukencultuur. Ook hier volgt na je bezoek een degustatie.

Geleid bezoek aan het Oud Zandtapijt (duur: 1u). Je brengt een bezoek aan het ouderlijk huis van de grootmeester in de zandschilderkunst Roger De Boeck. Nadien ga je naar Het Oud Zandtapijt, de enige bakermat van het Hekelgems zandtapijt.
Op de zolder kan je nog een echt zandtapijt bewonderen; tot slot kan je nog even verpozen in de taverne bij een lekker drankje.

Geleid bezoek aan een paardenmelkerij (duur: 1u). Demonstratie van het paardenmelken met degustatie.

Bezoeken ter aanvulling of ter vervanging van een vast punt in het programma:

Rondrit door het Pajottenland met bezoek aan de kerk van O.-L.-Vrouw-Lombeek met haar prachtig 16de eeuws retabel.

Of

Bezoek aan de Sint-Martinuskerk te Strijtem met haar bijzondere muurtekeningen en glasramen.

Of

Bezoek aan de Hertboomwindmolen (Zepposmolen) te O.-L.-Vrouw Lombeek (zaterdag en zondag in werking)


Dagtrips pajottenland en de Zennevallei – Kortere bezoeken

Landschapstrip doorheen het pajottenland.

Rondrit door het Pajottenland met bezoek aan de Sint-Martinuskerk te Strijtem
Dit kerkje heeft een bijzonder interieur. In 1898 liet pastoor Cuylits op een eenvoudige en soms amusante wijze de geboden van de kerk uitbeelden in muurtekeningen en glasramen. Een ontroerend voorbeeld van volkse godsdienstleer uit het einde van de 19de eeuw.

Wandeling doorheen de landschapsparken van het kasteeldomein van Gaasbeek en het kasteelpark van Groenenberg
Het kasteelpark van Gaasbeek is een domein van 42 ha, grotendeels bestaande uit een gemengd loofbos. Het kasteelpark van Groenenberg is een Engels landschapspark, aangelegd rond een kasteeltje en aangeplant met collecties van rododendron, hydrangea en narcissen. Bovendien zijn beide domeinen gratis toegankelijk.

Wat valt er nog te bezoeken tijdens dagtrips naar het Pajottenland en de Zennevallei?

Bezoek aan de Provinciale Proeftuinen van Roosdaal/Pamel (biologische teelt van kleinfruit). Bezoek aan de Hertboommolen (Zepposmolen) (zaterdag en zondag in werking)
Midden de jaren zestig waren molen en omgeving het decor voor de populaire televisiereeks Kapitein Zeppos. Aansluitend kan men wandelen naar de afspanning Den Haas (3 km) om er te verpozen (op vraag boterhammen met boerenhesp of plattekaas).

Bezoek aan een typische hoeve De Wambeekhoeve
Dit landbouwbedrijf herbergt een 40-tal koeien en een 50-tal jongvee. De zaak is ontstaan uit passie voor artisanale natuurproducten en waardering van de landelijke omgeving. Als ambachtelijke kaasmakerij bekleedt de Wambeekhoeve een unieke plaats in de Brabantse zuivelwereld.


Dagtrips Pajottenland en de Zennevallei voorstel 7: Parels van pracht en praal in het Pajottenland en de Denderstreek (dagprogramma)

Een verrassende kasteel- en abdijtocht tussen Zenne en Dender.

9.30u
We komen aan in Sint-Pieters-Leeuw. Hier volgt eerst een verwelkoming door de toerismeverantwoordelijke in het kasteel Coloma. Gevolgd door een inleidende dialezing over De roos door de eeuwen heen en de turbulente geschiedenis van het kasteeldomein Coloma.
Bovendien is de waterburcht met zijn latere verbouwingen één van de mooiste kastelen in Vlaams-Brabant. In het 15 ha groot park is na 1995 een unieke rozentuin aangelegd met meer dan 3000 rozensoorten. Je kan genieten van een kopje koffie of ander drankje, ter plaatse te betalen. Hierna volgt er een begeleid bezoek aan de rozentuin en vrij bezoek aan het Rozenmuseum of het Informaticacentrum van de roos. Rozentuin en kasteel zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

12.45u
Middagmaal

14.15u
Daarna volgt een rit doorheen het glooiende Pajottenland en de groene denderstreek naar Ninove.

14.15u
We komen aan in Ninove, en krijgen een verwelkoming door de gids op de toeristische dienst. 
Daarna volgt een stadswandeling met bezoek aan de O.-L.-Vrouw Hemelvaartskerk, de huidige hoofdparochiekerk van Ninove. De kerk en het daarnaast gelegen recent ingewijde archeologische park zijn de weinig bewaard gebleven resten van één der machtigste Norbertijnenabdijen in ons land. De gewezen abdijkerk is beroemd voor haar rijk barokmeubilair, weelderig houtsnijwerk en vele schilderijen. 
We brengen ook een bezoek aan het archeologisch park.
Vervolgens gaan we verder met de stadswandeling tot aan de lange (abdij)muren en bezoek aan de aanpalende brouwerij Slaghmuylder met brouwerijmuseum. Diareeks en degustatie. Elke bezoeker krijgt een Witkapkoffertje mee.

18.15u
Ten slotte is er het einde van de dagtrip.


Dagtrips naar het Pajottenland en de Zennevallei voorstel 8: Het magische van rozen, kruiden en boomgaarden (dagprogramma)

Onthaasten in een stil, geurig en lichaamsverkwikkend paradijs aan de rand van Brussel

9.30u
We komen aan in Sint-Pieters-Leeuw.
Eerst verwelkt de toerismeverantwoordelijke ons in het kasteel Coloma. Vervolgens volgt een inleidende dialezing over De roos door de eeuwen heen en de turbulente geschiedenis van het kasteeldomein Coloma.
Ook is de waterburcht met zijn latere verbouwingen één van de mooiste kastelen in Vlaams-Brabant. In het 15 ha groot park is na 1995 een unieke rozentuin aangelegd met meer dan 3000 rozensoorten. Indien je wenst, kan je hier een kopje koffie of ander drankje verkrijgen. Je moet het wel ter plaatse betalen. Daarna volgt er een begeleid bezoek aan de rozentuin en vrij bezoek aan het Rozenmuseum of het Informaticacentrum van de roos. De rozentuin en kasteel zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

12.45u
Middagmaal in Sint-Pieters-Leeuw of Pepingen.

Optie 1:

14.15u
Allereerst is er een rit doorheen Pepingen en het Pajottenland. Er is een begeleid bezoek aan het 1ha grote, wilde planten- en kruidenbedrijf Ecoflora op de grens van Pepingen en Halle. Dit bedrijf is al meer dan 9 jaar actief en heeft zich vooral gespecialiseerd in het kweken van medicinale planten, geurige kruiden en inheemse wilde planten. Milieu- en gezondheidsbewuste bezoekers vinden ook hun gading in het biologisch-ecologisch tuincentrum en een literatuurstand. 
Meermaals per jaar worden er ook natuur- en fruitboombeurzen georganiseerd.

15.45u
Daarna volgt een begeleid bezoek en ‘onthaasten’ we in het park Ter Rijst te Heikruis. Dit doen we tussen oude reuzenbomen, watervogels en moerasplanten.
Er is een vrij bezoek en één consumptie in de naburige hoeve Ter Rijst, een imposante baksteenconstructie in neostijl van 1860.

17.30u
Ten slotte is er het einde van de dagtrip

Optie 2:

14.15u
Na het middagmaal rijden we naar Gaasbeek. Allereerst worden we onthaald. Nadien brengen we een begeleid bezoek aan de oude pastorie van Gaasbeek, waar zowel het Heemkundig Museum van Lennik als het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën (RLZZZ) recent een onderdak heeft gekregen.

Het RLZZZ is actief op het vlak van recreatief toerisme en agrarisch natuurbeheer. Op één van de verdiepingen is er voor de bezoekers een thematische tentoonstelling uitgebouwd. De oude boomgaard achteraan werd verder aangevuld. In samenwerking met de gemeenten en de dienst Monumentenzorg is onlangs een typische pastorietuin in terrasvorm gereconstrueerd met allerlei vaste planten, klimop, buxushagen, rozenstruiken en geraniums. Je wordt er ook vergast op een powerpointpresentatie over de werking en de verantwoordelijkheden van het RLZZZ, een drankje en een bezoek aan de hoeve Het Waterhof. Het RLZZZ laat je dus niet alleen genieten van het natuurschoon, maar ook nieuwe ideeën opdoen voor tuinaanleg en waterbeheer.

16.45u
Ten slotte is er het einde van de begeleide dagtrip
Indien gewenst kan je de beschermde dorpskom van Gaasbeek met schandpaal en de kleine plattelandskerk bezoeken. Dit bedehuis kreeg door diverse schenkingen van plaatselijke notabelen een stemmig interieur. Rond de kerk zijn ook heel wat plaatselijke beroemde inwoners zoals de schrijver en conservator Maurice Roelants en eigenaars van het kasteel van Gaasbeek begraven.
Misschien is er ook nog wat tijd voor een drankje in een lokale afspanning. Deze consumptie wordt ter plaatse betaald. Het toerismebureau zal graag voor jou reserveren.

Optie 3:

Wandelingen langs het natuurreservaat De Oude Zuun of een andere wandelroute in Sint-Pieters-Leeuw.

Kortom, tijdens dagtrips naar het Pajottenland en de Zennevallei valt er heel wat te beleven en te ontdekken. Krijg je hier niet genoeg van en wil je graag meer zien van België en zijn buurlanden? Dan hebben wij voor jou nog dagtrips naar het binnen– en buitenland in de aanbieding.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in je winkelmand
Verder winkelen
0