Reizen Muylaert

Droomreizen op maat

Dagtrips: het Zoniënwoud en de Druivenstreek

Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek zijn pure ontspanning. Geniet van deze streek samen met je gezin, familie en vrienden. Kom helemaal tot rust tijdens deze dagtrips.

Het Zoniënwoud gelegen ten zuidoosten van Brussel, is ongetwijfeld het mooiste beukenbos van ons land. Dat dit zo is, hebben we te danken aan het Oostenrijkse bewind dat op het einde van de 18de eeuw een aanvang maakte met de massale aanplanting van deze bomen. Deze wijze van herbebossing zou bovendien ook in de 19de eeuw voortgezet worden. Op die manier bestaat het Zoniënwoud voor ongeveer 80% uit beuk bestaat. Vandaag worden bospercelen echter vernieuwd met nog andere inlandse boomsoorten, voornamelijk eik.

De seizoenen in het Zoniënwoud

Elk seizoen opnieuw biedt het Zoniënwoud een ander uitzicht. Op zijn mooist is het in de herfst, wanneer de bomen zich tooien met bruingele tinten. Wanneer de herfst nadert, rijpen ook de druiven in de glazen kassen te Hoeilaart, Overijse en Duisburg. Want hier, aan de oostelijke rand van Zoniën, worden sinds 1865 druiven onder glas geteeld. In dat jaar bouwde Felix Sohie, een tuinman uit Hoeilaart, de eerste serre.
Zijn voorbeeld kreeg navolging en een halve eeuw later waren de heuvels van de IJselvallei overdekt met duizenden glazen kassen.
Ongeveer 33.000 stonden er in het midden van vorige eeuw. Economische moeilijkheden brachten echter sinds 1962 een bestendige achteruitgang in de druiventeelt. Een groot aantal serres verdween uit het landschap. Van haar kwaliteit heeft de Brabantse druif echter niets verloren. Het blijft nog steeds een ongeëvenaard tuinbouwproduct, pronkstuk van elke feestelijke fruitkorf.

Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek voorstel 1 – Hoeilaart en het Zoniënwoud (Halvedagprogramma)

Allereerst komen we aan in Hoeilaart.

Bezoek aan het Bosmuseum te Groenendaal
Dit museum is ingericht in de pachtshoeve van de voormalige priorij van Groenendaal. Hier kan je bovendien kennis maken met de leefwereld van het bos en zijn bewoners en verneem je alles over het bosbeheer.

Wandeling in het Zoniënwoud langs de overblijfselen van de priorij van Groenendaal. Tijdens deze wandeling vertelt de gids jou de geschiedenis van deze augustijnpriorij. Die werd in de 14de eeuw mede gesticht door Jan Van Ruusbroec, één van de befaamdste mystieke schrijvers uit de Nederlanden.

Wandeling in het Arboretum van Groenendaal. In dit arboretum staan een vierhonderdtal boomsoorten. Behalve inlandse, staan er ook verscheidene uitheemse soorten die echter wel afkomstig zijn uit de streken waarvan het klimaat overeenstemt met het onze.


Hoeilaart en de Druivenstreek – kortere bezoeken

Bezoek aan het neogotische kasteelgemeentehuis
Duur rondleiding: 0.30 uur

Autocartocht of wandeling langs enkele serristenvilla’s:
De druiventeelt verschafte aan een groot gedeelte van de bevolking meer dan een gewone welstand, vooral voor en na de Eerste Wereldoorlog. Talrijke druiventelers konden zich dan ook ruime woningen veroorloven. 
Duur rondleiding: 1uur

Wandeling in het dorp langs de Sint-Clemens-kerk, daarna via het gemeentepark met het neogotische kasteel-gemeentehuis en een 17de eeuwse hoeve. Vervolgens langs het voormalige tramstationnetje en ten slotte langs het standbeeld van de stripheld Nero.
Duur rondleiding: 1 uur


Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek voorstel 2 – Jezus-Eik (Halvedagprogramma)

Jezus-Eik is een gehucht van Overijse, gelegen aan de rand van het Zoniënwoud.
Een miraculeus O.-L .Vrouwebeeldje ligt aan de oorsprong van dit gehucht. De geschiedenis van het ontstaan van deze bedevaartplaats verneem je tijdens een bezoek aan de O.-L.-Vrouwekerk. Dit barokke bedevaartkerkje heeft bovendien een fraai interieur: altaren uit gemarmerd hout, diverse schilderijen en het wonderbare O.-L.-Vrouwebeeld.

Nadien maak je een wandeling in het Zoniënwoud.
Samen met de gids maak je kennis met dit mooie beukenbos.
Duur van dit halvedagprogramma: 2 à 3 uur.


Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek voorstel 3 – Overijse en de druivenstreek (Halvedagprogramma of kort bezoek)

Eerst komen we aan in Overijse. Hier brengen we eerst een bezoek aan het Museum van de Druiventeelt.
In dit museum, ingericht in een oude afspanning, maak je kennis met de geschiedenis en de teeltmethoden van de glasdruiventeelt.
Duur rondleiding: 1 uur.


Autocartocht door de Druivenstreek.

Onder leiding van de gids wordt een rondrit gemaakt door deze heuvelachtige streek. Je rijdt langs de boorden van de IJse door de landelijke dorpen Huldenberg, Loonbeek en Neerijse. De tocht brengt je daarna naar Terlanen. Verder gaat het dan naar Tombeek, Maleizen en Hoeilaart, waar de serristenvilla’s doen terugdenken aan de bloeiperiode van de druiventeelt.
Indien het gewenst, kan in één van de dorpen een stop voorzien worden voor een drankje in een plaatselijk café. De consumpties dienen ter plaatse betaald te worden.
Duur rondrit: 1 à 2 uur

Bezoek aan 1 van de volgende bedrijven:
(duur 1u)

Druivenserrebedrijf

Hier krijg je een rondleiding in het bedrijf door de bedrijfleider.

Wijnkelder en druivenserre

(niet op zon- en feestdagen)
Je krijgt uitleg over de wijnbereiding en over de teelt van druiven onder glas. Bovendien word je ook een glas wijn aangeboden.
Duur van dit halvedagprogramma: 3 à 4 uur

Kort bezoek

We maken een wandeling in het dorpscentrum van Overijse langs een aantal historische gebouwen, waaronder de Sint-Martinuskerk, het gemeentehuis, de voormalige 17de eeuwse afspanning Den Bonten Os en ten slotte het Kasteel van IJse.
Duur rondleiding: 1 à 2 uur


Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek voorstel 4 – Tervuren, Afrikaans en groen (dagprogramma)

9u30: Aankomst te Tervuren met een kopje koffie.

10u30: Eerst brengen we een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
Dit museum, gebouwd in Louis XVI-stijl, ligt in prachtige Franse tuinen die mooi aansluiten bij de Warande en het Zoniënwoud. In een twintigtal zalen wordt het Afrikaanse continent in al zijn facetten voorgesteld. Ten slotte kan er na de rondleiding een korte wandeling gemaakt worden in de Franse tuinen. Deze wandeling is wel zonder gids.
Duur rondleiding: 1u15

12u30: Middagmaal

14u: Daarna brengen we een bezoek aan het Geografisch Arboretum van Tervuren. Dit openluchtmuseum met een verzameling van 460 boomsoorten, afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijk halfrond is uniek in de wereld. Deze rondleiding is een stevige wandeling. Dus de bezoekers kunnen zich best voorzien van aangepaste schoenen.
Duur rondleiding: 2 uur.

16u: Ten slotte beëindigen we de daguitstap.


Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek voorstel 5 – Tervuren, anders bekeken (dagprogramma)

9u30: We komen aan in Tervuren waar je een kopje koffie krijgt.

10u30: Eerst brengen we een bezoek aan het Hof van Melijn en aan de trouwzaal van het oud gemeentehuis.
In het gerestaureerde Hof van Melijn is thans het heemkundig museum ondergebracht. Het bevat eveneens een interessante collectie van meer dan 40 schilderijen uit de School van Tervuren.
Duur rondleiding: 2 uur

12u30: Middagmaal

14u: Daarna volgt een begeleide architectuurwandeling door de prachtige cottagebuurt van Tervuren.
Deze brengt jou langs enkele landhuizen waaronder het huis Pluie de Roses waar de Belgische Cobra-kunstenaar Christian Dotremont in 1969 zijn intrek nam. Maar we gaan ook langs La Nouvelle Maison van Henry Van de Velde.
Duur rondleiding: 2 uur.

16u00: Ten slotte beëindigen we de daguitstap.


Dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek: Kortere bezoeken

Van Pachthof tot Kasteel

Dit is een autocartocht door Tervuren en Wezembeek-Oppem.
Rondrit met speciale aandacht voor kastelen en hoven in Groot-Tervuren en Wezembeek-Oppem. Je rijdt eerst langs het Kasteel de Robiano, het Hof van Ravenstein, het Hof van Hertoginnedal, het Hof ten Oude Voorde en Pachthof Stroykens.
Daarna maak je een korte wandeling van op de Markt te Tevuren naar het Hof van Melijn, de opgravingen van het hertogelijk kasteel en de Sint-Hubertuskapel in de Warande.
Bovendien bezit ook Wezembeek-Oppem heel wat prachtige kastelen en hoeven. Je rijdt langs het Kasteel de Burbure, het Kasteel de Grunne en het nog vrij authentiek gebleven pachthof De Kam waar nu het gemeenschapscentrum gevestigd is. Hier wordt een stop voorzien en breng je ten slotte ook een bezoek aan de Sint-Pieterskerk.

Duur: 4 uur.

Wandeling in de Warande van Tervuren.

Natuurwandeling in het park van Tervuren met zijn Franse tuinen, de beeldengroep van Tom Frantzen, de aangelegde vijvers, de Sint-Hubertuskapel
Of 
Geschiedkundige wandeling langs de vele historische plekjes en langs de sites van de koloniale tentoonstelling in 1897, onderdeel van de Brusselse Wereldtentoonstelling. De voornaamste plaatsen van de tentoonstelling in de Warande komen hierbij aan bod.

Duur wandeling: 2 uur.

Wandeling of fietstocht in het Zoniënwoud

Wandeling of fietstocht door de groene long van Brussel met natuurgids. Het Zoniënwoud is meer dan 4000 ha groot en is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Wandelaars voorzien best aangepast schoeisel. Het aantal kilometers van de fietstocht kan de groep zelf bepalen.

Duur wandeling: 2 uur.
Duur fietstocht: 4 uur.

Wandelingen in de deelgemeenten van Tervuren

Hierbij kan je kiezen uit verschillende wandelingen.

  • Allereerst kan je kiezen voor de oogstwandeling. Dit is een streekwandeling door het nog landelijk gebleven Duisburg.
  • Maar je kan ook kiezen voor een voerwandeling. Deze wandeling gaat langsheen het riviertje waaraan Tervuren zijn naam te danken heeft.
  • Ten slotte kan je ook kiezen voor een Moorselwandeling. Deze wandeling brengt je naar de kleinste deelgemeente van Tervuren, bekend om haar hoeven en holle wegen.

Duur wandelingen: 2 uur.

Bezoek aan een Tervuurse chocolatier.

Ontdek hoe pralines geproduceerd worden van vulling tot afgewerkt product. In dit open atelier wordt uitsluitend de beste Belgische chocolade verwerkt. Je krijgt een volledige rondleiding inclusief een heerlijke koffie, geserveerd met enkele fijne pralines.

Duur rondleiding: 2 uur

Kortom, tijdens dagtrips naar het Zoniënwoud en de Druivenstreek valt heel wat te beleven en ontdekken. Bezoek er het bosmuseum of Afrikamuseum. Of wandel ontdek gewoon de omgeving tijdens een wandeling. Wil je na deze dagtrips nog meer van België ontdekken? Dat kan met onze dagtrips in het binnenland. Maar we hebben voor jou ook een aanbod aan dagtrips in het buitenland.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in je winkelmand
Verder winkelen
0