Reizen Muylaert

Droomreizen op maat

Dagtrips naar de Groene Gordel

Dagtrips naar de Groene Gordel zijn keer op keer een ontdekking. De Groene gordel is een verrassende rand rond de hoofdstad Brussel is een ruime regio, die zich uitstrekt ten westen van het Hageland. Dit rijkgeschakeerde gebied vormt een gordel van mooie stukjes natuur en charmante oude dorpen. Een regio ook met een rijke geschiedenis, waarvan majestueuze kastelen en prachtige kerken getuigen. Geniet van dit prachtige stukje in België.

In het zuiden liggen dorpen als Hoeilaart en Overijse, waar sinds 1865 druiven onder glas worden geteeld. We maken de Groene Gordel rond in wijzerszin en komen dan vanuit deze druivenstreken terecht in het Zoniënwoud. Dit is het grootste beukenbos van het land. Daarnaast komen we ook in Tervuren. Daar ligt het museum voor Midden-Afrika, dat een unieke collectie Afrikaanse kunst bevat.

Dagtrips naar de Groene gordel, andere pareltjes

In de Zennevallei zijn het kasteel van Beersel, de Herisemmolen te Alsemberg, het Felix De Boeckmuseum te Drogenbos en het provinciedomein te Huizingen een bezoek meer dan waard. Bovendien kan je ook de bedevaartsstad Halle bezoeken. In het bijzonder met de gotische basiliek, waarin een rijke kerkschat wordt bewaard. Bovendien kan je vlakbij Halle in het Hallerbos wandelen. Daar vormen de bloeiende boshyacinten in de lente een onvergetelijk en uniek schouwspel.

Van hieruit kom je zo in het Pajottenland terecht. Dit is de streek van de lambiek, de geuze en de kriek. Maar ook kastelen, tuinen en parken horen bij deze streek. Blikvanger is hier het kasteel van Gaasbeek. Die wordt omringd door een prachtig park en een merkwaardige museumtuin. Maar ook het kasteelpark Groenenberg, in de onmiddellijk omgeving, en het Colomakasteel te Sint-Pieters-Leeuw met zijn unieke rozentuin zijn het bezoeken waard.

Het noordelijke deel van de Groene Gordel

In het noordelijke deel van de Groene Gordel ligt het mooie Grimbergen, met zijn Norbertijnenabdij. Allereerst kan je Meise bezoeken. Meise is trots op zijn 93 ha grote domein van Bouchout. Bijgevolg kreeg de Nationale Plantentuin van België hier een plaatsje.
Kortenberg en Kampenhout met zijn witloofveiling liggen in het centrum van de witloofstreek.
Ten zuidwesten van Leuven ligt het Dijleland, met zijn vruchtbare akkers, beboste heuvels en talloze holle wegen. Behalve natuurschoon bezit het Dijleland ook talrijke fraaie monumenten.

Dagtrip voorstel 1 – Het Dijleland

Het Dijleland strekt zich uit ten zuidwesten van Leuven. Het landschap is er heuvelachtig en vol afwisseling. Daarnaast zijn de valleien ingenomen door weiden, boomaanplantingen en vijvers. Bovendien vormden ze soms zeer waardevolle natuurgebieden, zoals de Doode Bemde te Neerijse. Ten westen van de Dijle strekken zich langs de valleihellingen en op de plateaus tussen de bijrivieren wijde akkers uit. Die zijn vaak doorsneden met diepe holle wegen.
Behalve natuurschoon bezit het Dijleland ook talrijke fraaie monumenten, zoals de Romaanse Sint-Pieterskerk te Bertem en de Sint-Veronakapel te Leefdaal. Daarnaast bezit het ook nog de gotische kerken van Huldenberg en Sint-Agatha-Rode en de kastelen van Leefdaal en Neerijse.

Programma

9u30: Aankomst te Huldenberg met een kopje koffie.

10u: Daarna volgt een wandeling in het dorpscentrum van Huldenberg langs de voormalige watermolen, het kasteel de Limburg-Stirum, de Sint-Rochuskapel en de gerestaureerde pastorie.
Bezoek aan de O.-L.-Vrouwekerk. De bouw van deze gotische kerk werd aangevat in het midden van de 13de eeuw. Bovendien staat op de zuiderkruisbeuk een zonnewijzer van 1764.

Of

Natuurwandeling (6 km) langsheen het riviertje de IJse, vanuit Huldenberg langs het kasteel en de watermolen te Loonbeek tot aan het kasteel van Neerijse.

13u: Middagmaal waarbij je kan kiezen uit volgende menu’s:

 • Ofwel kies je voor het eerste menu: Soep, koude schotel met frietjes, dessert.
 • Maar je kan ook kiezen voor het tweede menu: Soep, kipfilet Archiduc met kroketjes of frietjes, dessert.

14u30 tot 17u: Autocartocht door het Dijleland.
Je vertrekt aan het Zoet Water te Oud-Heverlee. Met vijf vijvers, een bosrijke omgeving en een recreatiepark is deze plek een geliefkoosde bestemming voor wandelaars en kinderen. Daarna brengt de tocht je verder langs de neogotische kerk van Korbeek-Dijle en de Romaanse Sint-Pieterskerk van Bertem. In Leefdaal kan je daarna de Romaanse Sint-Veronakapel bezoeken. Volgens een oude legende zou deze volksheilige daar ooit begraven zijn. Daarna rijd je naar Neerijse voor een bezoek aan het Lindenhof. Deze vierkanthoeve, gelegen in een mooie omgeving nabij het Kasteel d’Overschie, is namelijk een rustoord voor oude paarden.


Kortere bezoeken:

Bezoek aan het didactische landbouwbedrijf

Hof ter Vaeren te Huldenberg.
Duur rondleiding: 45 minuten.

Natuurwandeling in het natuurreservaat

De Doode Bemde te Neerijse.
Duur wandeling: 2u.30

Afvaart van de Dijle met begeleider

Duur: 2u.


Dagtrip voorstel 2 – De witloofstreek vanuit Kortenberg

Wanneer chicoreiwortels met een laagje grond worden afgedekt, ontkiemen ze nogmaals en vormen ze struikjes van tere witte bladeren of witloof.
Was het een Schaarbeekse landbouwer of de hoofdtuinman van de Brusselse kruidtuin? Geen fijnproever die zich daarover zorgen maakt.
Witloof is een echte Brabantse groente. Het werd bij ons ‘uitgevonden’ en Midden-Brabant, de streek tussen Brussel, Mechelen en Leuven, is er ook een belangrijk productiecentrum van.
Kortenberg en Kampenhout liggen zowat in het centrum van de witloofstreek. Bovendien is in Kampenhout ook een witloofveiling gevestigd. Het hele jaar door wordt de groente er aangevoerd en verkocht. Witloof is nu immers in elk seizoen verkrijgbaar. Nieuw is het witloofmuseum, ingericht in de hal van de tuinbouwveiling. Wat u nog niet wist over deze groente kom je hier beslist te weten.

Programma

9u30: Aankomst te Kortenberg met een kopje koffie.

10u: Bezoek aan de voormalige Benedictinessenabdij van Kortenberg.
Dit bezoek bestaat uit een korte wandeling in het park langs het poortgebouw, het classicistisch hoofdgebouw en enkele aanhorigheden. De gids vertelt je de geschiedenis van deze abdij, waar hertog Jan II in 1312 het Charter van Kortenberg uitvaardigde.

10u30: Autocartocht door de witloofstreek langs Everberg. Daar kan je een korte wandeling maken langs onder andere het kasteel de Merode. Ook kan je een bezoek brengen aan de Sint-Martinuskerk.
Daarna gaat de tocht verder langs het Wijnegemhof naar Erps. Hier hou je even halt op het dorpsplein. Want in de omgeving van de Sint-Amandskerk staan enkele fraaie gebouwen zoals het Rooden Scilt, het klooster, de hoeve Ackermans en de oude pastorie.

13u: Middagmaal waarbij je kan kiezen uit de volgende menu’s:

 • Het eerste menu is een Koffietafel
 • Bij het tweede menu kan je kiezen voor: Soep, stoofvlees met witloofsnippers en frietjes, dessert.
 • Het derde menu bestaat uit: Witloofroomsoep, gegratineerd witloof met aardappelpuree, dessert.
 • Ten slotte kan je ook kiezen voor vierde menu: Groentesoep met witloofsnippers, varkenssneetjes met witloof, ijs.

14u30 tot 17u: Bezoek aan een witloofbedrijf in het seizoen.
Hier heb je de mogelijkheid tot aankoop. Buiten het seizoen wordt het programma aangepast.


Dagtrip voorstel 2 – De witloofstreek vanuit Kampenhout

9u30: Aankomst te Kampenhout met een kopje koffie.

10u15: Bezoek aan de tuinbouwveiling BRAVA te Kampenhout.

11u: Autocartocht langs de kastelen Ten OpstalWilder met golfterrein en Ter Balk. Daarna gaan we verder langs Nederokkerzeel met -indien gewenst- een bezoek aan de volledig gerestaureerde Sint-Stefanuskerk met haar prachtige glasramen en muurschilderingen.

12u30: Voor het middagmaal krijg je de keuze uit de volgende menu’s:

 • Het eerste menu is soep, stoofvlees met frietjes, dessert.
 • Voor het tweede menu kan je kiezen uit: soep, kalkoenfillet met gebakken witloof en denappelkroketjes, 1 consumptie.
 • Het derde menu bestaat uit soep, gegratineerd witloof met ham, kaassaus en aardappelpuree, dessert, 1 consumptie.
 • Wil je liever nog iets anders, dan kan je kiezen voor het vierde menu. Dit is namelijk: witloofroomsoep, witloof op zeemanswijze (zalm) of op Perkse wijze (varkenshaasje) met gebakken witloof en Hollandse saus en aardappelpuree, 1 consumptie.
 • Het vijfde menu is witloofroomsoep, Brabants haasje met witloof, denappelkroketjes en dragonsausje, of roulade van witloof met zalm, aardappelpuree en blanke boter, 1 consumptie.
 • Je kan ook nog kiezen uit een zesde menu: tomatensoep met balletjes, vol-au-vent met kroketten, dame blanche.
 • Ten slotte hebben we ook nog het zevende menu, namelijk: witloofslaatje met spekreepjes, kalfsgebraad met Kampenhouts witloof en kroketjes, 1 consumptie.

14u.30: Bezoek aan een witloofbedrijf met mogelijkheid tot aankoop.
Je kan ook twee soorten bedrijven bezoeken, traditioneel en hydrocultuur. 

15u30: Autocartocht door de witloofstreek langs Berg, Melsbroek (Brucargo), Diegem-Lo (Nationale Luchthaven), Diegem, Machelen (kasteel Beaulieu), Peutie-Vilvoorde en Perk met het kasteel de Ribaucourt.

17u: Einde dagtrip.

Varianten op het programma voor dagtrips naar de Groene Gordel

 1. Allereerst kan je kiezen voor een bezoek aan de brouwerij Stella Artois te Leuven met proeverij.
 2. Maar je kan ook kiezen voor een bezoek aan de militaire luchtmachtbasis 15de Wing te Melsbroek. Dit bezoek kan enkel op maandag en woensdag en dient minstens 1 maand op voorhand aangevraagd te worden.
 3. Wil je liever iets anders? Dan kan je kiezen voor een bezoek aan een chocoladeatelier met proevertjes en een drankje. Dit bezoek kan elke dag, behalve op zondag.
 4. Je kan ook een koffiebranderij bezoeken. Tijdens het bekijken van videobeelden over teelt en productieproces van de koffieboon (van plantage tot levering in de haven van Antwerpen) wordt een kopje koffie aangeboden.
 5. Daarnaast kan je ook kiezen voor een bezoek aan het Witloofmuseum.
 6. Of breng eens een bezoek aan de wijngaard Chardonnay Meerdael.
 7. Ten slotte is er de mogelijkheid tot huren van fietsen.

Dagtrips naar De Groene Gordel: korte bezoeken

Bezoek aan het natuurreservaat Het Torfbroek te Kampenhout onder leiding van een natuurgids (laarzen noodzakelijk).
Duur rondleiding: 1u.30

Streek- en natuurwandelingen in de witloofstreek onder leiding van een gids:
Prosper Van Langendonckpad (6 km), Aert Van Beethovenpad (6 km), witloofwandelpad 
(8 km), Van Steelantwandeling (7 km), wandelen langs Laar en List (8 km).
Duur van deze wandelingen:  2u.

Tijdens dagtrips naar de Groene Gordel val je van de ene verrassing na de andere. De rand rond Brussel herbergt een aantal pareltjes die de moeite waard zijn om te genieten. Wil je nadien nog meer steden ontdekken? Ontdek dan onze andere dagtrips in binnen– en buitenland.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in je winkelmand
Verder winkelen
0