Reizen Muylaert

Droomreizen op maat

Dagtrips Tienen en omgeving

Dagtrips Tienen en omgeving zijn een ware ontdekkingstocht voor jong en oud. Je kan er de Suikerraffinaderij bezoeken. Of je kan Tienen ontdekken met een autocar. Kortom, er is heel wat te doen in Tienen.

Op de wikkel of de verpakking van Belgische suiker staat meestal de T van Tienen. En dat mag niemand verbazen, want in dit stadje is de grootste suikerraffinaderij van ons land gevestigd. Sedert het najaar van 2002 heeft Tienen er een prachtig museum bij. In het Suikermuseum kan je kennismaken met suiker in al zijn aspecten.

Dagtrips Tienen: het stedelijk museum

Dat Tienen een oude nederzetting is, zal je meteen merken tijdens een bezoek aan het Stedelijk Museum het Toreke. Hier is een mooie verzameling Gallo-Romeinse gebruiks- en siervoorwerpen tentoongesteld. Sinds de uitbreiding van de tentoonstellingsruimte in 1999 kan je er ook kennismaken met een stukje Hagelandse geschiedenis uit de periode 16de-20ste eeuw. Dit supermoderne museum is bovendien één van de modernste van de Benelux. Hier werd de gehele tentoonstelling, van Romeins tot middeleeuws, opgebouwd rond de thema’s bidden, werken en feesten.
In de middeleeuwen groeide Tienen uit tot een stad en van die welstand getuigen nu nog de monumentale, overwegend gotische kerken van O.-L.-Vrouw ten Poel en Sint-Germanus. 

Tienen ligt aan de Noordrand van Haspengouw, een landbouwstreek met eindeloos glooiende akkers en grote vierkantshoeven.
De toeristische dienst van Tienen heeft, naast het aanbod van museabezoeken, vier wandelingen uitgestippeld, die elk een ander aspect van de suikerstad belichten. Wil je ook de omgeving van de stad verkennen, dan bieden zij jou drie autocartochten aan in Vlaams-Brabant Haspengouw en in het Hageland.

Bezoeken aan Tienen

We brengen eerst een bezoek aan het Stedelijk Museum het Toreke.
Dit museum bezit een verzameling Gallo-Romeinse gebruiks-en siervoorwerpen en waardevolle museumstukken uit de Hagelandse geschiedenis. Alles werd bovendien opgebouwd rond de thema’s werken, feesten en bidden. Het verleden wordt aan de hand van voorwerpen tot leven gewekt. In de volledige museumruimte staan computerschermen ter beschikking van de bezoekers.

  • Duur rondleiding: 1,30 uur
  • Periode: elke dag, behalve op maandag

Bezoek aan het suikermuseum tijdens dagtrips naar Tienen

In het Tiense Suikermuseum maak je kennis met de wondere wereld van suiker en zoetigheden.
Professor Zucchero verwelkomt jou en nodigt je uit in zijn labo. Hij heeft zojuist een middel ontdekt om in het hart van suiker binnen te treden. Je komt terecht in de wonderbaarlijke wereld van de moleculen en je beleeft het ontstaan van een suikermolecule. Maar er breekt iets en plots is de zoete smaak van suiker verloren. Je gaat dus op zoek naar die verloren smaak. Een audio-guide en vier animatiepersonages leiden jou verder door het museum. Via verhalen en voorwerpen uit een ver industrieel verleden, vraagspelletjes, tast-, geur- en smaakproeven, filmpjes, fotogalerijen en (inter)actieve opdrachten leer je alles over de productie, de toepassing, de reactie op jouw lichaam, enz. van suiker en zijn zoete afgeleiden.

Bovendien kan je van dit bezoek nog nagenieten in de gezellige cafetaria met een koffie, een bier, een wijntje of een frisdrank, allemaal Hagelandse producten. Breng je een bezoek aan de suikerraffinaderij en aan het Suikermuseum, dan krijg je een gratis kop koffie aangeboden in de cafetaria van het museum.
Je kan ook rustig rond kuieren in de streekwinkel met zoetigheden, streekeigen producten, leuke souvenirs en een massa aan toeristische informatie.

  • Duur rondleiding: 1,30 uur
  • Periode: elke dag, behalve op maandag

Dagtrips naar Tienen: de oude stadskern

Je wandelt door de stadskern van Tienen met onder andere een bezoek aan de Sint-Germanuskerk. Deze kerk bewaart een aantal fraaie heiligenbeelden, een koperen koorlezenaar en een replica van een Romaanse doopvont. Indien gewenst wordt een bezoek gebracht aan de beiaardtoren. Met haar 54 klokken is deze beiaard bovendien één van de grootste van België en één van de twee enig bewaarde Witlockx-beiaarden ter wereld.

Duur rondleiding: 2 uur


Waar gotiek in wording was

Tijdens deze wandeling bezoek je drie kerken in het stadscentrum. De gids schetst de bouw van elke kerk en meteen krijg je een beeld van de evolutie van de gotische bouwkunst.

Eerst breng je een bezoek aan de gerestaureerde ruïne van de Begijnhofkerk. Deze kerk die de oudste begijnhofkerk in Vlaanderen was, is een mooi voorbeeld van de vroeggotiek. De gebruikte restauratietechnieken krijgen eveneens een woord van uitleg. Nadien bezoek je de Sint-Germanuskerk. Tijdens de rondleiding vertelt de gids jou alles over de bouw van de kerk en geeft je eveneens uitleg over de Demergotiek en de bekappingstechniek van de navolgende stromingen. Ook de verbouwingswerken van het hoogkoor in 1310 en de neogotische rijkdom van het interieur, zoals de retabels en de glasramen, krijgen aandacht.
Tot slot bezoek je de O.-L.-Vrouw-ten-Poelkerk. Daar doet jouw gids het verhaal van de bouw van deze kerk die beschouwd wordt als bakermat van de Brabantse hooggotiek.

Duur rondleiding: 2u.30


Dagtrips naar Tienen: zoet-zuur

Deze wandeling brengt je naar het gehucht Grimde, dat deel uitmaakt van Tienen. De gids leidt je langs de aantal historische monumenten en vertelt jou over de invloed van twee bedrijven op dit gehucht: de Tiense Suikerraffinaderij staat hier symbool voor het zoete, de Citrique Belge voor het zure.

Dat Tienen een oude nederzetting is, is ook in dit stadsdeel te merken. Hier bevinden zich drie Romeinse grafheuvels die dateren uit het einde van de eerste of het begin van de 2de eeuw na Christus. De voormalige Sint-Pieterskerk, daterend uit de 13de-15de eeuw, werd omgebouwd tot begraafplaats (Necropolis) voor 140 Belgische soldaten die in 1914 sneuvelden tijdens de gevechten aan de rand van Tienen.
De kapel van O.-L.-Vrouw-ten-Steen dateert uit de 16de-17de eeuw. De oorsprong van deze gotische kapel gaat terug tot 1331. Ze maakte toen deel uit van de Sint-Maurusleprozerie.

Duur rondleiding: 2u.30


Van suikerventen en zuurverdiende centen

Bij deze wandeling loopt de Gete als rode draad in de preïndustriële en industriële ontwikkeling van Tienen. Tienen had vanouds alle troeven in handen om een belangrijke rol te spelen in de Belgische voedingsindustrie. De plaatselijke landbouw, gekoppeld aan een vruchtbare bodemgesteldheid, maakte immers de introductie van nieuwe teelten mogelijk. Maar ook het ambachtelijk verleden van de stad, dat nauw met de verwerking van de landbouwproductie verbonden was, en de aanwezigheid van de Grote Gete en de Mene waren mede bepalend voor deze ontwikkeling. De wandeling, die langsheen de St.Katharinastraat met haar oude industriële gebouwen en de Beggaardenstraat met de preïndustriële Gasthuismolen loopt, is echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het industriële patrimonium van de stad. De tocht eindigt op de oude industriële site van de vroegere suikerfabriek Blyckaerts-Verlat, waar de gids een beeld schept van de 19de-eeuwse bietsuikerverwerking.

Duur rondleiding:2u.30


Dagtrips naar Tienen: Bezoek aan de Tiense Suikerraffinaderij

Na een inleidend filmpje over de suikerindustrie leiden suikergidsen jou rond in de suikerraffinaderij. Je ziet het productieproces vanaf het ogenblik dat de bieten in de fabriek worden gebracht door de boeren tot de verpakking van de verscheidene soorten suiker.
Breng je een bezoek aan de suikerraffinaderij en aan het Suikermuseum? Dan krijg je een gratis kop koffie aangeboden in de cafetaria van het museum.

  • Duur rondleiding: 1u.30
  • Periode: van 15 oktober tot einde november, elke werkdag en enkel mogelijk in combinatie met een stadsbezoek.

Dagtrips Tienen en omgeving: autocartochten in de omgeving van Tienen

Autocartocht Van biet tot suiker

De rit vertrekt vanuit het centrum van de stad en leidt je naar de omliggende akkers en velden. Daarom is het ook genieten geblazen van de golvende en uitgestrekte landerijen van Haspengouw. Jammer genoeg werden deze open horizonten maar al te dikwijls herschapen in slagvelden, zoals te Neerwinden in 1693 en in 1793.
Je brengt ook een bezoek aan één van de prachtige vierkantshoeven die zo typisch zijn voor de streek. Op de terugweg naar Tienen bezoek je de O.-L.-Vrouw-ten-Steenkapel waar je meer te weten komt over de vroegere en huidige (landbouw)gemeenschap.

Afstand en duur van deze rondrit: 35 km, 3 uur.

Autocartocht Een mand vol fruit en wijn

Kennismaking met de gids in het centrum van Tienen. We maken een rondrit in het Hageland.
Op de zuiderhellingen van enkele Hagelandse heuvels werden door de eeuwen heen wijndruiven geteeld. Je brengt dan ook eerst een bezoek aan een wijngaard.
Het Hageland is ook een fruitstreek. Afhankelijk van het seizoen wordt aandacht besteed aan de verkoop of het kweken van fruit.
Na het doorkruisen van het Hageland daal je terug af naar de Getevallei. In Grimde wordt even halt gehouden aan de Necropolis, een begraafplaats voor gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Tot slot van deze rondrit wordt je een degustatie van de Hagelandse wijn aangeboden.

  • Afstand en duur van deze rondrit: 35 km, 3 uur.
  • Periode: van april tot september.

Autocartocht Tienen ecologisch bekeken

Kennismaking met de gids in het centrum van Tienen.
Autocartocht in de omgeving van Tienen. Tijdens deze rondrit breng je eerst een bezoek aan een wijngaard waar op biologische wijze witte, rosé en rode Hagelingwijn geproduceerd wordt. Je krijgt er ook de gelegenheid om te proeven van de Hagelingwijn. Nadien wordt een bezoek gebracht aan Yggdrasil, en didactisch-ecologische ontmoetingsplaats waarvan de uitbaters je graag inlichten over ecologische teelten en permacultuur.
Tot slot bezoek je in Tienen de gerestaureerde ruïne van wat eens de oudste Begijnhofkerk van Vlaanderen was en die nu ingericht is als wandelpark met een grote verscheidenheid aan beplanting.

  • Afstand en duur van deze rondrit: 20 km, 3 uur.
  • Periode: van april tot september.

Kortom, tijdens dagtrips naar Tienen kan je de hele omgeving ontdekken. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan de bekende Tiense suikerraffinaderij. Wil je hierna nog meer Belgische steden ontdekken? Dan hebben we voor jou een ruim aanbod aan dagtrips in België. Wil je liever naar het buitenland? Dan hebben wij ook hier een ruim aanbod aan dagtrips.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in je winkelmand
Verder winkelen
0